Nela Kubasová je žena s velkou vůlí a jasným fokusem. Milá lektorka a fanynka do pronajímání nemovitostí a budování pasivních příjmů. Když může, tak pomůže a dá reálnou zpětnou vazbu. Je skromná, vynalézavá, eliminuje rizika a negativní lidi. Expertka na čísla, výnosy a kreativní přístup k nemovitostem. A jak se dostala na rychlodráhu vám poví sama.

Že lze přijít k pasivním příjmům snadno a bez práce? To rozhodně není případ  mladé investorky Nely Kubasové, která si svou první nemovitost koupila ve 22 letech a dnes má zainvestováno v několika  různých aktivech, jejichž největší část tvoří její oblíbené nájemní nemovitosti.

Už v dětství si plánovala, že nechce žít „obyčejný život“. A vyplnilo se. Zní to pohádkově, že? Za jejím úspěchem však stojí spousta práce a uvědomění. Co dělala jinak? Měla nějaký unikátní plán, který je jiným nedostupný? Měla na účtu milión, který zkrátka někde zainvestovala a bylo?

NE a NE!

Vybrali jsme pár Neliných jednoduchých tipů, které jí pomohly na cestě ke svobodě. Kouzlo je v tom, že každý z nás může tyto postupy denně následovat a poté už je finanční nezávislost jen otázkou času.

Stanovte si své sny a věřte, že jich dosáhnete

Jedním ze základních pilířů je nenechat se odradit okolím. „Už jako malá jsem rodičům tvrdila, že nikdy nebudu pracovat. Jen jsem tenkrát netušila, že se tomu říká finanční nezávislost. A že to není o tom nedělat vůbec nic, ale o tom mít možnosti a dělat pouze to, co mě naplňuje. Tenkrát to i pro mé rodiče byl velmi abstraktní, nepředstavitelný pojem a smáli se tomu.“ vzpomíná Nela. Na svém snu ale dál pracovala a již při studiích, kdy většina jejích vrstevníků si užívala studentský život, pracovala 100-150 hodin měsíčně. Stanovila si totiž za cíl ušetřit alespoň 100 000Kč každý rok.

Mějte detailní přehled nad svými výdaji

Každý z nás má nejspíše přehled o základních měsíčních výdajích. Víte ale, kolik za půl roku utratíte například v restauracích? Zkuste si jako Nela pravidelně zapisovat veškeré denní výdaje (vydržte to alespoň několik měsíců). Může vám připadat bláznivé si psát každých 40 Kč za kávu.

Nela ale varuje, že právě podobné výdaje jsou největší strašáci: „Obzvlášť jsem to viděla v době, kdy se mi po škole výrazně zvýšil aktivní měsíční příjem, a s tím jsem si automaticky zvedla i životní standard (rozuměj: začala jsem více utrácet za zbytečnosti). Člověk by si určitě měl užívat života průběžně. Šetření na krev nejde vydržet dlouhodobě. Ale zároveň je důležité mít utrácení pod kontrolou a udržet ho v určitých mezích.“

Pro zjednodušení můžete vyzkoušet některou z mobilních aplikací (Nela doporučuje např. Wallet), díky které se pro vás zapisování stane pravidelným zvykem.

Neujídejte ze svých úspor! Odložte spotřebu na později nebo zvyšte svůj příjem

Aby naše finanční plány vyšly, je potřeba si předem stanovený obnos odložit stranou ihned, jakmile nám přijde na účet. „To mi v šetření a kontrole velmi pomohlo,“ potvrzuje Nela. „Když už mi na konci měsíce nezbývalo mnoho peněz, tak jsem si jednoduše nové (x-té) tričko koupila později. A pokud jsem měla větší výdaj, raději jsem si vzala v práci o směnu navíc, abych to dorovnala příjmem a neujídala z pracně našetřených úspor. Každý máme volbu! Já jsem nechtěla pasivně čekat, jestli mi náhodou na konci měsíce něco zůstane. Díky tomuto aktivnímu přístupu – Mám cíl, co pro to můžu udělat? – jsem mohla mnohem lépe plánovat.“ Jak jednoduché a efektivní, že? Přesto mnoho lidí nemá takovou sebedisciplínu. Že by už zde bylo zaseto semínko chudoby?

Nesoustřeďte se jen na vydělávání peněz, ale naučte se s nimi dál efektivně pracovat

Tímto způsobem Nela dokázala za 4 roky našetřit 400 000Kč. „Pro mnohé 22leté je tato částka nepředstavitelná. Pro mě to ale jen znamenalo sehnat takovou brigádu, při které budu schopná navíc ušetřit 8400Kč měsíčně, což není žádná nedosažitelná částka,“ vysvětluje. V té době si ale začala uvědomovat další, pro ni nezvyklý problém: „Mám peníze, ale co s nimi? Nechtěla jsem být jako většina lidí, kteří jsou příliš zaneprázdněni vyděláváním peněz a už nepřemýšlejí jak s nimi dál efektivně zacházet. Bohatství totiž netkví v tom mít na účtu miliony, ale umět s vydělanými penězi pracovat tak, aby nám přinášely další stabilní příjem.“ Hledala tedy investici, které by věřila a nad kterou bude mít dostatečnou kontrolu. A tak díky velmi dobrému tipu jejího přítele koupila svou první investiční nemovitost.

Najděte si správné mentory. Nenechte si radit od lidí, kteří neinvestují

Abyste mohli růst, je velmi důležité obklopovat se inspirativními lidmi, kteří Vás ve chvílích Vašich pochybností podrží. Kromě podobně smýšlejících lidí je také dobré udržovat kontakt s tzv. mentory. Bude určitě mnoho lidí, kteří se Vám budou snažit poradit a v dobré víře vnutit, co je pro vás (podle nich) nejlepší. Vybírejte tedy pečlivě. I Nela má svou zkušenost: „Když jsem ve 22 letech kupovala svou první nemovitost, přišla z mého okolí vlna nevole a mnoho rad, co bych měla a neměla dělat. Stála jsem si ale za svým a radila se pouze s lidmi, kteří v dané oblasti již něco dokázali. Mohli mě tak mnohem lépe nasměrovat a předat své chyby, ze kterých jsem se snažila poučit. Doteď jsem jim za to velmi vděčná. Naštěstí se poté karta začala postupně obracet. Teď už spíše mé okolí chodí pro investiční rady za mnou.“

Vyhledávejte příležitosti kde se dál finančně vzdělávat

Jedním ze zdrojů, kde můžete získat důležité informace a seznámit se se zajímavými lidmi jsou vzdělávací konference, kurzy a networkingové akce. Nela například organizuje celodenní semináře o investování do nemovitostí a je také zakladatelkou Cashflow klubů v Ústí nad Orlicí a Pardubicích. Hra Cashflow 101 je nejvěrnější simulace investování a budování pasivních příjmů. V bezpečném prostředí hry máte možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, jak byste se sami při investování chovali a vzít si z toho ponaučení do reálného života.

Děkujeme Nele za její čas a postřehy. Těšíme se na její seminář o investování do nemovitostí, který připravuje také v online verzi. Mnohé z věcí jsou možná všeobecně známé postupy, ale na základě vlastních zkušeností Nela zdůrazňuje: „Nedělala jsem nic výjimečného, na co byste sami nepřišli. Ale rozdíl, zda to bude fungovat i Vám, je ve Vaší disciplíně, cílevědomosti, vytrvalosti a trpělivosti. V cestě k finanční nezávislosti totiž zkratky neexistují! Můžete tedy nyní hledat argumenty, proč by vše výše popsané nemělo fungovat. Nebo se tím necháte inspirovat, přejdete ihned k realizaci a ono to jednoduše začne fungovat! “

Zdroj: článek ze vzdělávacího webu Investree.cz, autor Jakub Jež, 10.2015

Jsem zastáncem myšlenky, že každý (kdo se tak rozhodne) může žít život přesně takový, jaký si sám přeje. Mojí vášní je budování pasivního příjmu, především prostřednictvím investování do nemovitostí. Měla jsem však potřebu tuto peněžní a business rovinu posunout ještě dál...rozšířit ji o pomoc ostatním lidem, a proto jsem založila projekt Realitní shaker.