Krádež nemovitosti?! Dnes je možné vše. Heslo „Důvěřuj, ale prověřuj“ platí u katastru nemovitostí dvojnásob.

Katastr nemovitostí má podle zákona povinnost písemně informovat majitele o podání či provedení vkladu do katastru nemovitostí.

Majitel nemovitosti má poté pouze 20 dní na to, aby případně podal nesouhlas. Přesto to ale pro majitele není dostatečná ochrana. Přímo od zaměstnanců katastru jsem se dozvěděla, že se již několikrát stalo, že nemovitost byla převedena na jinou osobu, ANIŽ BY SE O TOM MAJITEL DOZVĚDĚL.

Jak je to možné? Pokud totiž chce někdo ukrást nemovitost, tak je pro ně maličkostí zflašovat také plnou moc, ověřené podpisy nebo přesměrovat doručení pošty tak, aby si dopis vyzvedl zloděj místo Vás (přesměrování dopisů je běžnou službou české pošty). Bohužel už je poté na pravém majiteli, aby zdlouhavou soudní cestou dokazoval, že dopis neobdržel.

Jak se chránit?

Katastr nabízí službu Sledování změn (jednorázově zpoplatněnou jen za 200Kč), která Vás automaticky informuje o zásadních změnách u Vašich nemovitostí (přes email, sms, datovou schránku). Zřízení je jednoduché – stačí podat žádost. Případně Vám rádi zdarma poradíme, stačí nás kontaktovat.

Jsem zastáncem myšlenky, že každý (kdo se tak rozhodne) může žít život přesně takový, jaký si sám přeje. Mojí vášní je budování pasivního příjmu, především prostřednictvím investování do nemovitostí. Měla jsem však potřebu tuto peněžní a business rovinu posunout ještě dál...rozšířit ji o pomoc ostatním lidem, a proto jsem založila projekt Realitní shaker.