Nepochybně také sledujete prudké zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB.
Devadesátka ze začátku února na ČT24 se tématu věnovala podrobně, stojí za poslech minimálně první část, jejímž hostem byl přímo guvernér ČNB Jiří Rusnok. Kromě toho proběhla tisková konference ČNB a vyšel bezpočet článků, rozhovorů a komentářů jak se členy bankovní rady, tak s ekonomy či politiky.

Stručně nejdiskutovanější fakta i předpoklady:

  • ČNB by byla ráda, aby toto bylo na nějakou dobu poslední navýšení, nejde to nicméně „slíbit“, protože je nutné počkat na lednová a únorová data o skutečné výši inflace za tyto měsíce. Pokud odhady inflace i dohady ekonomického růstu budou shodné s predikcí (inflace pro rok 2022 ve výši 8,5% a růst ekonomiky 3%), nemusel by následovat další růst sazeb.
  • Výše inflace za leden bude zveřejněna 14.2. Velkou neznámou je především vliv tradičního lednového „vydávání nových ceníků“, které letos bude zahrnovat také enormní růst cen energií, ale i dalších vstupů.
  • V létě (na konci června) skončí Jiřímu Rusnokovi jeho už druhý mandát. Zmínil, že se pravděpodobně snižování sazeb ve funkci už nedočká.

O možném dalším vývoji nechce nikdo spekulovat, nicméně:

  • Pokud ještě přijde zvýšení sazeb, pravděpodobně se zastaví kolem 5%.
  • Pokud se inflace bude ve druhém pololetí podle předpokladů snižovat, bude možné koncem roku „zahájit diskuzi“ o snižování sazeb.
  • Inflace přiblíží inflačnímu cíli ČNB (tedy do rozmezí 1-3%) nejdříve v polovině roku 2023.
  • Guvernér doporučuje lidem, kteří si budou nyní brát hypotéku za vysoké sazby, nefixovat úrok na dlouhou dobu. Zřejmě tedy věří, že opatření zaberou a třeba koncem roku nebo v roce příštím sazby zamíří (i když asi pomaleji) opět směrem dolů.
  • Nikdo ale neočekává v dohledné době základní sazbu níže než kolem 3%.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Vývoj inflace, úrokových sazeb a vliv na realitní trh samozřejmě sledujeme a budeme vám dávat vědět o nejdůležitějších změnách i nadále.

Investováním do nemovitostí jsem se začala zabývat v roce 2008 z nutkavé potřeby vzít život do svých rukou a osvobodit se od závislosti na zaměstnání a na ostatních lidech. A během dalších let se z toho stal můj velký koníček, posléze dokonce skutečná vášeň, která mě nutila zabývat se vším, co s tímto tématem souvisí. A po deseti letech, kdy se mi již podařilo vybudovat při zaměstnání zajímavé portfolio nájemních bytů a nasbírala jsem hromady zkušeností, jsem se rozhodla začít se investování věnovat na plno a profesionálně. Opustila jsem zaměstnání a v tuto chvíli se věnuji hlavně vyhledáví příležitostí pro další investory a jejich vzdělávání.