Daně, daně a zase daně

Téma, které každý investor řeší neustále…

  • na začátku roku podáváme daňové přiznání,
  • v průběhu roku schraňujeme účtenky a faktury
  • a na konci roku se snažíme vymyslet, jaké náklady by za ten daný rok ještě šly v přiznání uplatnit.

Podívejme se na časté otázky a odpovědi na ně*:

Může se člověk, který má příjem z pronájmu nemovitosti přihlásit k placení tzv. paušální daně?

Paušální daň je určena pro podnikatele s příjmem z §7 daňového zákona, nemůže ji tedy využít pronajímatel, jelikož ten má příjmy dle §9 daňového zákona. Živnostník může paušální daň využít i když k ní má ještě jiný druh příjmů, ale pouze do výše 15 000Kč za rok.

Týká se pronajímatelů omezení odpočtů úroků z hypoték?

Omezení odpočtů, které platí od roku 2021 se týká pouze nemovitosti pořizované na vlastní bydlení. U využití úroků z hypoték jakožto jednoho z výdajů (které stavíme oproti příjmům z pronájmu) se změna nijak netýká.

Kolik let musím uchovávat doklady?

U neplátce DPH a pro roky bez vykázání daňové ztráty v daň. přiznání – vše, co je starší 3 let a netýká se dalších let (jako např. doklady k odpisům, pokračující nájemní smlouvy…), nemusíte uchovávat. Tedy například po podání daňového přiznání za rok 2020 v březnu 2021 můžete skartovat dokumenty z roku 2017 a starší. Při vykázání daňové ztráty se lhůta pro kontroly prodlužuje o 5 let (doba, po kterou lze daňovou ztrátu v dalších letech uplatnit), ale nově se lze možnosti uplatnění daňové ztráty v následujících 5 letech vzdát a tím padá i prodloužení lhůty pro kontroly.

Jakým způsobem rozdělit v kupní smlouvě cenu za pozemky (které nelze odepisovat) a cenu bytu/domu?

Není žádný universální klíč pro všechny typy nemovitostí a pro všechny lokality. Ve velkých aglomeracích, kde je vydána cenová mapa stavebních pozemků se např. u prodeje bytu developeři v zásadě cenovou mapou řídí. Od toho lze tedy např. v Praze dovodit při koupi bytu podíl ceny pozemku z kupní ceny dle cenové mapy.

Nicméně obecně – to, jak provede rozdělení kupní ceny na stavbu a pozemek znalec, finanční úřad při případné kontrole zpochybňovat nebude. U jakéhokoliv jiného způsobu je třeba s nutností odůvodnění počítat. Odpis je na 30 let, tedy služby znalce doporučuji.

*) pozn. otázky a odpovědi vychází z rozhovoru s Ing. Čudovou viz níže a také z časopisu Střecha, který vydává Občanské sdružení majitelů domů.

Seminář a videokurz Daně v nemovitostech

Že se vám z daní točí hlava? Nezoufejte a přihlaste se na seminář Daně v nemovitostech a jak na ně, na kterém vám paní Ing. Čudová vše vysvětlí a dá vám spoustu praktických tipů.

Investováním do nemovitostí jsem se začala zabývat v roce 2008 z nutkavé potřeby vzít život do svých rukou a osvobodit se od závislosti na zaměstnání a na ostatních lidech. A během dalších let se z toho stal můj velký koníček, posléze dokonce skutečná vášeň, která mě nutila zabývat se vším, co s tímto tématem souvisí. A po deseti letech, kdy se mi již podařilo vybudovat při zaměstnání zajímavé portfolio nájemních bytů a nasbírala jsem hromady zkušeností, jsem se rozhodla začít se investování věnovat na plno a profesionálně. Opustila jsem zaměstnání a v tuto chvíli se věnuji hlavně vyhledáví příležitostí pro další investory a jejich vzdělávání.