Právní tipy pro pronajímatele nemovitostí

Pronajímání může být hračka, pokud máte všechny možné i nemožné trumfy v ruce. Úspěch totiž tkví nejen v neprůstřelné nájemní smlouvě. Navíc v praxi i ti zkušení pronajímatelé dělají nevědomě mnoho chyb ve zdánlivě banálních krocích. Jaké jsou nejčastější problémy pronajímatelů, které řeší s právníkem a jak zařídit, abychom nechybovali i my?

O tom jsme si povídali s advokátem Martinem Zástěrou, majitelem Az legalu, který zastupoval již desítky pronajímatelů v právních sporech a ročně pod jejich rukami projde přes 250 realitních transakcí.

Chybějící péče při výběru nájemníka

Toto je tak často zmiňované až to možná zní jako klišé, ale u správného výběru nájemníka vše začíná a může i končit. Jak podle Martina vypadají ti vykutálení, se kterými bývají problémy?

Řekli bychom, že ti snaživí, pro které nic není problém, vše chválí a se vším souhlasí, musí být ideální… ale z praxe vyplývá pravý opak. Na jakých perličkách nás mohou nájemníci, kteří jsou až příliš dobře znalí práva, nachytat? O to se s námi Martin v rozhovoru podělil.

Špatné znění smluv

Velkou chybou bývá nedostatečná ochrana a chybějící vymezení pravidel a postupů v nájemní smlouvě. Kvalitní nájemní smlouva nemůže mít rozsah dvou stran, což některé vzory z internetu mívají – od takových smluv není možné očekávat dostatečnou ochranu. Často zde chybí ustanovení ohledně ukončení nájmu, vyklizení nemovitosti, čerpání z jistiny atd.

Z praxe

Nejslabší místo českého právního řádu v oblasti nájmu je dle Martina vyklizení bytu v případě, že tam bydlí osoba, která tam nemá co pohledávat. Jak dlouho vyřešení takové situace v praxi trvá?

A Martin se s námi podělil i o to, jestli je „kovářova kobyla“ 🙂 – co myslíte, má i on ze svého pronajímatelského života zážitky s ponaučením pro ostatní?

Videokurz Právní tipy pro bezpečný pronájem nemovitosti

A pokud chcete se zkušeným právníkem strávit 7 hodin jen za pětinu jeho hodinové sazby a tím se např. dozvědět, že…

✅  již skoro rok můžeme v nájemních smlouvách uplatňovat pokuty, ale stačí špatně zvolená formulace a naopak vás to může stát desítky tisíc korun
✅  při špatné komunikaci vás zájemce může dát lehko k soudu kvůli diskriminaci; víte tedy jak se zájemci správně komunikovat, když je nechcete?
✅  mnoho pronajímatelů nemá správně stanovené vyúčtovatelné položky ve smlouvě a nájemce po nich poté může chtít i desetitisíce korun několik let zpětně
✅ si jednoduchou přílohou k nájemní smlouvě, kterou drtivá většina pronajímatelů nepoužívá, ušetříte starosti a pár tisíc v průběhu nájmu
✅  pronajímatel může dostat sankci až 50 000Kč, když byt pronajímá cizinci a nesplní zákonem stanovené povinnosti
✅  při úmrtí nájemce může dle zákona vyklizení bytu trvat až 6 měsíců, pokud již při uzavírání nájmu na tuto situaci nemyslíte

…tak si zakupte video ze 6h semináře, ke kterému budete mít přístup po dobu 1 roku.

Budete mít trumfy v rukou od začátku pronajímání vy, nebo je necháte protistraně? Pojďte do toho s námi a chraňte se ještě před tím, než problémy nastanou!

Jsem zastáncem myšlenky, že každý (kdo se tak rozhodne) může žít život přesně takový, jaký si sám přeje. Mojí vášní je budování pasivního příjmu, především prostřednictvím investování do nemovitostí. Měla jsem však potřebu tuto peněžní a business rovinu posunout ještě dál...rozšířit ji o pomoc ostatním lidem, a proto jsem založila projekt Realitní shaker.