Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo tvrdí, že je pronajímání strašně rizikové. Co když se ale těmto rizikům dá jednoduše předejít?

Investor Pavel Řehulka nám na víkendovém VIP setkání realitních investorů vyprávěl, v čem mnoho pronajímatelů chybuje. A víte k jakému závěru došel? Jaká by vlastně měla být touha a přání každého pronajímatele? Představte si, že je to NUDA! 🙂 Divné že? Ale přitom tak logické…

Pavlův klíč k bezpečnému pronajímání je:

Krok číslo 1: předcházet maximu situací, jež by žádný z investorů nechtěl zažít…tedy určit si problémové situace a udělat vše pro to, aby nenastaly, protože jinak by nás mohly stát i desítky tisíc korun. Proto myšlenka, že koupím byt a ono už to bude uplně samo vydělávat je MÝTUS…

Pak totiž následuje krok číslo 2! A zde chybuje největší počet pronajímatelů – VŽDY ve 100% případů dodržovat seznam z bodu 1 a být disciplinovaný. A zde je klíčem k úspěchu MÍT SYSTÉM – seznam kroků, dokumentů, činností, které vždy musím jako pronajímatel udělat, splnit si svůj “domácí úkol” a tím se stát úspěšným bezstarostným pronajímatelem.

Vše zní naprosto logicky, ale jak Pavel, tak i my v Shakeru při našich konzultacích často pomáháme lidem, kteří řeší nepříjemné situace s nájemcem…a upřímně, je to neustále dokola… v drtivé většině případů si za špatný vývoj situace bohužel pronajímatelé mohou sami…

Ze začátku se zájemci tváří mile, peníze ani nic jiného není problém…jakmile se ale za nimi zavřou dveře, peklo přichází… co s takovými „skvělými“ nájemníky a jak jim případně předcházet?

1. Buď jim lze zcela předcházet:

  • správná výše kauce,
  • strategicky sepsaná smlouva, která ochrání především pronajímatele (vytuněná nájemní smlouva),
  • důkladné mnohakrokové prověření nájemníka,
  • efektivní proces předání i zpětné převzetí nemovitosti, protože vše není jen o předávacím protokolu atd.

2. Nebo pronajímatelé mohou alespoň výrazně snížit jejich dopady, pokud budou od počátku jednat, jak by měli a budou důslední:

  • pravidelné kontroly,
  • správný postoj k neplatičům,
  • přesný postup a znění upomínek při neplacení,
  • legitimně podaná výpověď,
  • systematické kroky při snaze vystěhovat nájemce, atd.

JAK Z TOHO VEN?

Můžeme si přečíst občanský zákoník a znát práva a povinnosti nájemce/pronajímatele… ostatně i právních teoretických seminářů je na trhu dost. Pomůže nám to ale v našem systému a v tom, abychom byli důslední?

My máme vlastní zkušenost, že nám to bohužel moc nepomohlo…akorát jsme si mysleli, že jako pronajímatelé téměř nic nemůžeme, nevěděli jsme jak to ošetřit a ještě více jsme se báli.

Až systematickým zapisováním jednotlivých kroků jsme po několika letech přišli k PROCESU, který nám dobře funguje, i když samozřejmě nic není neomylné a občas se i my pěkně zapotíme, protože vynalézavost nájemce je nekonečná. 🙂

To nás přimělo k zorganizování semináře, kde nám odborník z právní i investorské praxe předává fungující návody jak eliminovat co nejvíce chyb při pronajímání. Žádné právně nesrozumitelné řečičky, jen čistá praxe, konkrétní informace, jak to funguje a tipy jak na to.

Možná že patříte mezi ty šťastné, kteří ještě nikdy problém s nájemcem neměli. Opravdu ze srdce Vám to moc přejeme. Ale z praxe také víme, že je to jen otázka času a dříve nebo později na špatnou zkušenost narazíte… a je už jen na vás, jak dobře budete připraveni a jak moc tomu budete umět předejít.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik by Vás mohlo stát, pokud by se z vašeho nájemce stal neplatič nebo se nechtěl vystěhovat? Právník, ušlý zisk, např. i nedoplatky za vodu,… no raději ani nepočítat, že?

Takže uvidíme se na 👉 semináři právní minimum úspěšného pronajímatele 👈 ?

A dobrá zpráva je, že si můžete zakoupit i videozáznam 😉

Iva a Nela

Investováním do nemovitostí jsem se začala zabývat v roce 2008 z nutkavé potřeby vzít život do svých rukou a osvobodit se od závislosti na zaměstnání a na ostatních lidech. A během dalších let se z toho stal můj velký koníček, posléze dokonce skutečná vášeň, která mě nutila zabývat se vším, co s tímto tématem souvisí. A po deseti letech, kdy se mi již podařilo vybudovat při zaměstnání zajímavé portfolio nájemních bytů a nasbírala jsem hromady zkušeností, jsem se rozhodla začít se investování věnovat na plno a profesionálně. Opustila jsem zaměstnání a v tuto chvíli se věnuji hlavně vyhledáví příležitostí pro další investory a jejich vzdělávání.