Znáte tuhle písničku od skupiny Mirai? Mě se její text honil hlavou několik měsíců… a to v souvislosti s bytem, který jsme kupovali a rekonstruovali. Pojďte se se mnou podívat na to, co může investora potkat:

Nákup

Příležitost jsme našli na srealitách. Fotky téměř žádné, realitní makléřka – „profík“, kterému se nechtělo jezdit na prohlídky. Vyjednaná sleva 100.000,-Kč – kupní cena tedy parádní.

Byt obývali nájemníci, kteří ale již měli výpověď a dle slov makléřky počítali s odstěhováním.

Byla třeba rekonstrukce, ale vypadalo to, že po odstěhování hromady věcí nájemníků, vymalování a lehké úpravě podlah, koupelny a kuchyně by byt mohl být fajn.

… tady ale pohoda končí.

Financování

U UCB po měsíci schvalování řekli, že nám nedají podmínky, které byly domluvené. Z rezervační lhůty zbývaly již jen 3 týdny, což nemusí být pro vyřízení hypotéky vždy dostatečné. S naším hypotečním poradcem jsme tedy rychle podali žádost v jiné bance s velkou urgencí. ALE nájemnice přestala komunikovat a odhadce této nové banky nechtěla pustit do bytu. Nakonec se podařilo a dva dny před vypršením rezervační lhůty jsme měli hypotéku schválenou.

Moje rada: ač to makléři a prodávající ne vždy rádi uslyší, trvejte na co nejdelší rezervační lhůtě.

Nájemníci

Zápis na katastru proběhl a nastal tedy čas pro převzetí bytu. Původní majitelka ale nevystěhovala nájemníky. A její otčím – advokát – nám sdělil, ať si s nimi děláme, co chceme, že byt prostě předaný nebude. Ani pokuta v kupní smlouvě nebyla dostatečná motivace. Makléřka od téhle situace dala ruce pryč.

Moje rada: mít v podobných situacích výplatu alespoň části kupní ceny z advokátní úschovy vázanou na předání bytu.

Nevítaní hosté

Nájemníky se mi podařilo vystěhovat – domluvila a zaplatila jsem odvoz jejich věcí (nutno striktně trvat na odstěhování ihned, žádné čekání x dní/týdnů).

Po jejich odstěhování jsem zjistila, že nám přece jen v bytě něco nechali – štěnice. Bylo tedy nutné řešit deratizaci a to nejen tohoto bytu, ale i ostatních bytů se společnými stoupačkami. Nutno říci, že naše seznámení s předsedou SVJ nebylo za zrovna nejpříjemnější situace.

Moje rada: již při prohlídce důkladně koukat, jestli byt není štěnicemi zamořený. I když nejsou vidět, zůstávají po nich fleky na zdech a obyvatelé bytu bývají pokousaní.

Rekonstrukce

Místo původní menší rekonstrukce musel kvůli štěnicím veškerý umakart pryč. Náklady tedy zhruba dvojnásobné, než bylo původně počítáno.

Moje rada: na počátku vždy počítat raději s větší rekonstrukcí.

Řemeslník

Řemeslníka jsme měli již v průběhu koupě domluveného, řešili jsme s ním již dřív jednu menší rekonstrukci ve vedlejším městě, měli jsme ho tedy již prověřeného. Na rekonstrukci začal pracovat, dostal první zálohu. No ale co se nestalo – dostal druhou zálohu, udělal jen část práce, a od té doby jsme ho neviděli…

Detektivní prací přes jeho kolegy a bývalé zákazníky jsem se dostala až k tomu, že naše peníze leží na účtu, který je zablokovaný policií. Jestli se k nim někdy dostaneme, to nikdo neví…

Moje rada: VŽDY dávat řemeslníkům větší peníze až po dokončení té práce, za kterou platíte. 

Nouzový stav

Sehnala jsem tedy nové řemeslníky. A když už byl konečně byt hotový… KARANTÉNA.

Moje rada: virtuální prohlídka.

Díky virtuální prohlídce jsme zvládli najít nájemníka během jednoho týdne bez jediné návštěvy.

Na virtuální prohlídku se můžete podívat zde.

Moje rada na závěr: nenechte se ničím odradit. Investování s sebou někdy může přinášet různé stresové situace a testy vašich nervů, ale stojí to za to.

Pokud Vás zajímají i další moje investice, ráda Vás uvítám na semináři Do důchodu v 35?, na kterém ukazuji kromě jiného i konkrétní čísla všech našich investičních bytů.

Začala jsem investovat ve svých 24 letech, v té době už jako rozvedená maminka malé dcerky. Během 4 let jsem nakoupila 8 investičních bytů a dostala se díky nim na pasivní příjem srovnatelný se mzdou v zaměstnání. Rozumím hypotékám a jejich efektivnímu spravování. Osobnímu rozvoji, finanční gramotnosti a nemovitostem se věnuji již spoustu let let a ráda své poznatky z praxe předávám dál.