Kouzlení s hypotékami aneb jak získat více peněz pro další investování

Vlastníte nemovitost, chtěli byste další, ale nemáte dost hotovosti? Nezoufejte! S realitní investorkou Zuzkou Šlemarovou jsme si povídali, jak ze stávajících investic vytěžit hodnotu pro nákup nových investičních příležitostí.

Jak na to?

Zejména v dnešní době při růstu cen nemovitostí se vyplatí zvyšování hodnoty nemovitostí využít. Pokud již vlastníme nemovitost, je pravděpodobné, že její cena od doby koupě narostla.

Jak toho tedy využít?

Jednoduše. Necháme nemovitost znovu ohodnotit (na aktuální – vyšší hodnotu) a tím nám vznikne určitý polštář mezi zajištěním na stávající hypotéku a skutečnou současnou hodnotou nemovitosti. Tuto „volnou hodnotu“ pak lze použít pro dozajištění nové hypotéky – a my tak nemusíme potřebovat už (téměř) žádnou hotovost. Jediné, čeho se musíme následně držet, je nová hypotéka ve stejné bance, jako ta původní.

Ještě zajímavější může být situace, pokud máme hypoték více. Při dostatečné hodnotě nemovitostí lze například dvě hypotéky zajistit pouze jednou nemovitostí a další tím zcela zbavit zástavy. To stejné lze udělat i pokud je jedna hypotéka zajištěná dvěma nemovitostmi. Po přecenění může být reálné jednu z nich vyvázat a uvolnit ji tak pro zástavu při další hypotéce.

A tento proces lze opakovat a opakovat a opakovat a nabývání nových nemovitostí může být i bez peněz hračka.

Kdy se do toho můžu pustit?

A že je nutné čekat na konec fixace? To není vůbec pravda. Takovou transakci můžete udělat i po pár měsících, nebo kdykoliv v průběhu trvání úvěru. A skutečně to i po pár měsících může dávat smysl. Ceny nemovitostí letí nahoru, toto „hraní si“ se zástavami tedy dává smysl více, než kdy dříve.

A rada na závěr? Pokud to je možné, nenechávejte přeceňování a odhady dělat banku. Tyto odhady obvykle vycházejí nižší a tudíž se pár tisíc za externího odhadce rozhodně vyplatí.

Poslechněte si rozhovor jako podcast

Rozhovor si také můžete poslechnout jako podcast např. na Spotify, epizoda se Zuzkou Šlemarovou Kouzlení s hypotékami aneb jak získat více peněz pro další investování

Sledujte podcast Realitní Shaker na Spotify

Konzultace zdarma

A že se Vám z toho všeho zajišťování, přeceňování a vyvazování trochu točí hlava? V Shakeru Vám rádi poradíme. Využijte 15minutovou konzultaci zdarma.

Investováním do nemovitostí jsem se začala zabývat v roce 2008 z nutkavé potřeby vzít život do svých rukou a osvobodit se od závislosti na zaměstnání a na ostatních lidech. A během dalších let se z toho stal můj velký koníček, posléze dokonce skutečná vášeň, která mě nutila zabývat se vším, co s tímto tématem souvisí. A po deseti letech, kdy se mi již podařilo vybudovat při zaměstnání zajímavé portfolio nájemních bytů a nasbírala jsem hromady zkušeností, jsem se rozhodla začít se investování věnovat na plno a profesionálně. Opustila jsem zaměstnání a v tuto chvíli se věnuji hlavně vyhledáví příležitostí pro další investory a jejich vzdělávání.