Statisticky je to otázka času, kdy se dříve nebo později dostanete do nepříjemné situace s nájemcem.

Nám již také několikrát takříkajíc cvakal zadek…jak důležitá je disciplína a systém.

NELA: Vždy důkladně nájemce prověřuji a mám na to již svůj ověřený systém (sociální sítě, internet, dluhy, spolehlivost, trvalé bydliště, práce, psychologie, kontakty, reference,…). Je toho mraky a musím říct, že téměř každý třetí zájemce u mě tímto sítem z různých důvodů neprojde. V rámci systematizace jsme nyní všechny naše kroky sepsali do přehledného checklistu, který dáme k dispozici účastníkům semináře Právní minimum pro pronajímatele.

fuckupy s nájemci exekuce

Bohužel ne vždy jsem byla tak systematická, jak se snažím být nyní… a tak vzniknul jeden z mých  pronajímatelských „fuck-upů“…

VŽDY důkladně prověřovat nájemce je nejzákladnější poučka úspěšného pronajímatele. A jak říká Pavel Tomek…protože jsem profesionál, tak při výběru jedné nájemkyně jsem to samozřejmě neudělala 🙂 Respektive provedla jsem jen část a na poměrně triviální věc, kterou běžně dělám, regulérně zapomněla.

Paní vypadala velmi sympaticky, udržovaně a zodpovědně..navíc prý realitní makléřka. No, vyvolala ve mě takovou důvěru, že jsem podcenila prověření. Paní bez problémů předem zaplatila kauci i nájem. Jenže po týdnu začali volat sousedé, že je v bytě nadměrný počet lidí, kteří jsou nepřizpůsobiví, ruší noční klid a na chodbě smrdí odpadky. Bylo to velmi rizikové především proto, že se mi to stalo v mém bytovém domě – tedy ti, co volali, byli také mými nájemníky a všichni říkali, že se do měsíce odstěhují, pokud s tím něco neudělám. Jak jsem to „elegantně“ vyřešila za pouhých 5 dní Vám mohu prozradit až osobně na semináři 🙂 Ale už teď vám řeknu jediné – stačilo se předem podívat na FB profil nájemnice a nikdy bych paní do nájmu nevzala.

IVA: Taková klasika. Vždy po nastěhování nového nájemníka přicházím po cca 3 týdnech na kontrolu bytu. Nájemci hned dopředu říkám, že se přijdu podívat, jak se zabydleli, jestli je všechno v pořádku atd. – sama si přitom samozřejmě provedu kontrolu bytu a udělám si obrázek o tom, jací nájemníci jsou a jestli nemám vyžadovat nějakou nápravu chování. JEDINKRÁT jsem to neudělala. A výsledek? Nejprve vše v pořádku, nájemné chodilo pravidelně, nájemníci komunikovali, až poté… sotva po roce najednou nedorazilo nájemné a na mé urgence přišel jen email, že jsou nájemníci pryč a klíče mám ve schránce. Skutečně ukázkové ukončení nájmu a předání bytu!

No a v bytě jsem našla tohle a to už byl nájemce v nedohlednu pryč…

Kolik mě tahle chyba stála? Zkuste si tipnout.

fuckupy s nájemci

Je důležité si uvědomit, že dříve nebo později na nějakou špatnou zkušenost při pronajímání narazíte. Je tedy otázka pouze to, jak dobře budete připraveni.

Přejeme Vám co nejvíce pohodových nájemců a držíme palce…

…nebo víte co? Ať nás ty palce nebolí…ovlivněte si svou budoucnost sami a doražte na seminář Právní minimum úspěšného pronajímatele, ať víte jak přesně se v podobných situacích zachovat 🙂

Budeme se těšit.

Nela a Iva

Jsem zastáncem myšlenky, že každý (kdo se tak rozhodne) může žít život přesně takový, jaký si sám přeje. Mojí vášní je budování pasivního příjmu, především prostřednictvím investování do nemovitostí. Měla jsem však potřebu tuto peněžní a business rovinu posunout ještě dál...rozšířit ji o pomoc ostatním lidem, a proto jsem založila projekt Realitní shaker.