Jak bezpečně pronajmout byt

To je otázka, nad kterou si láme hlavu snad každý investor.

  • Je lepší byt pronajmout svépomocí, s realitkou nebo si ho nechat spravovat správcem nemovitostí?
  • Jakou variantu v kterých situacích vybrat?
  • Jak určit správnou výši nájmu?
  • Jaké poplatky platí nájemce a jaké majitel bytu?
  • Jak najít správného nájemníka svépomocí?
  • Pronajímat byty vybavené nebo bez nábytku?
  • Jaká velikost bytu je na pronájem nejvhodnější?
  • Jak začít s investicí do bytu k pronájmu?

…nad těmito a mnoha dalšími otázkami se zamýšlela Nela v nedávném rozhovoru s Michalem Doubkem, který ji pozval do jeho youtube pořadu Finance prakticky.
Sami nebo se správcem?

To bylo hlavní téma rozhovoru. Pojďme si tedy položit zásadní otázky: Je pro Vás koupě nemovitosti pouze pasivní investicí, nebo Vás nemovitosti chytly natolik, že jim chcete věnovat svůj čas? Chcete uchránit hodnotu svých peněz před inflací, nebo Vám jde o co nejvyšší příjem navíc k Vašemu platu?

Pokud se chcete pronajímání věnovat svépomocí, doporučujeme nepodcenit přípravu a už dopředu si promyslet a zjistit např. na co si dát pozor při přípravě a uzavírání nájemní smlouvy, jak nastavit optimální cenu nájmu i záloh nebo jak nemovitost k pronájmu připravit a tím vyniknout v nabídce. O těchto a mnoha dalších tématech mluvíme na našich seminářích , které je možné případně shlédnout i jako záznamy.

Pronajímání přes správce má své nesporné výhody. Hlavní je odstínění od případných problémů, které mohou v průběhu pronajímání vzniknout a v neposlední řadě pak i úspora času. Pokud se rozhodnete svěřit svůj byt správci, měl by to být tedy správce, který toto vše opravdu splňuje. Doporučujeme tedy vždy dopředu zjistit, co služba „správy“ od vámi vybraného správce obsahuje. Některé firmy nabízejí službu správy skutečně obsáhlou, jiné pak pod pojem správy řadí např. pouze nalezení nájemníka.

Poslechněte si rozhovor jako podcast

Rozhovor si také můžete poslechnout jako podcast např. na Spotify, epizoda s Nelou Kubasovou Jak bezpečně pronajmout byt

Sledujte podcast Realitní Shaker na Spotify

Služba Realitního Shakeru: Správa nemovitostí

Působíme se správou téměř po celé ČR (kromě Ústeckého kraje).

Chtěli byste probrat možnosti pronájmu Vaší nemovitosti s Realitním Shakerem?

Přečtěte si více o službě Správa nemovitostí a kontaktujte nás.

Začala jsem investovat ve svých 24 letech, v té době už jako rozvedená maminka malé dcerky. Během 4 let jsem nakoupila 8 investičních bytů a dostala se díky nim na pasivní příjem srovnatelný se mzdou v zaměstnání. Rozumím hypotékám a jejich efektivnímu spravování. Osobnímu rozvoji, finanční gramotnosti a nemovitostem se věnuji již spoustu let let a ráda své poznatky z praxe předávám dál.