V oblasti investování do nemovitostí existují různé mýty: „Musím být bohatý! Rád bych investoval, ale nemám na to vůbec čas! Soused Pepa taky pronajímal byt, ale měl pořád jen nějaký problémy s nájemníky. Nakonec mi stejně zůstanou jen dluhy!“ atd. Jaká jsou ale skutečná rizika a co je naopak na nemovitostech tak lákavého, že 75% lidí, kteří chtějí investovat, by uložili peníze právě do nemovitostí?

Výhody investování do nemovitostí

Těch pozitivních důvodů při investování do nemovitostí je hned několik:

  • můžete si na ně vzít velmi výhodnou půjčku s úrokem obvykle nižším než je inflace (hypotéku), což je u investic ojedinělé (pokud byste si chtěli například půjčit na nákup akcií je to zcela jiný a mnohem rizikovější postup
  • funguje zde princip samofinancování (hypotéku reálně neplatíte Vy ze své kapsy, ale nájemník), resp. dle aktuální výnosnosti je možné, že z počátku bude třeba splátku mírně dotovat. Vždy ale platí, že nájemník zaplatí větší část splátky, minimálně úroky a část jistiny.
  • navíc  získáte do budoucna měsíční pasivní příjem
  • rovněž na inflaci můžete zapomenout (zpravidla ceny nájmů rostou procentuálně více než inflace)
  • o své investici si vždy rozhodujete sami a máte nad ní plnou kontrolu
  • ceny nemovitostí jsou ovlivněny mnoha nesourodými faktory; díky tomu změny cen trvají delší dobu a vy máte čas zareagovat (oproti tomu např. akcie mají známky „stádového chování“…jakmile se zvýší/sníží poptávka, má to okamžitý vliv na jejich cenu)
  • investiční byt na pronájem je dlouhodobá investice – díky tomu nemusíme v krátkých intervalech sledovat dění na trhu a reagovat na jeho vývoj (přesto bychom však v obraze měli být)
  • bydlení je jednou ze základních potřeb, proto všechny důležité informace snadno získáte z běžných médií; navíc pokud v této oblasti dochází k zásadním změnám, jste o tom informováni ze všech stran

Rizika investování do nemovitostí

Jak to u investic bývá, se ziskem je také spojeno riziko:

  • koupíte nemovitost, která bude dlouhodobě klesat na hodnotě
  • koupíte byt v lokalitě, kde bude dlouhodobě klesat výše nájemného
  • nízká obsazenost bytu (nebudete schopní ho pronajmout byt celých 12 měsíců v roce)
  • nájemníci-neplatiči, po kterých Vám zbydou dluhy
  • nájemník Vám byt poškodí
  • z neznalosti koupíte nemovitost s nějakou právní vadou (věcné břemeno apod.)

Je potřeba si však uvědomit, že výše zmíněná rizika, platí pouze u některých typů nemovitostí, u některých typů nájemníků a JEN u některých typů investorů/pronajímatelů. Tato rizika se totiž dají velmi dobře řídit a s trochou zkušeností je můžeme eliminovat na minimum. Například správným průzkumem trhu před samotnou koupí vyselektujete nevhodné lokality, které nejsou perspektivní a u kterých hrozí pokles ceny nebo nájemného.

Pokud přeci jen je lokalita zajímavá a přesto nájemné klesá, může to znamenat, že je velká poptávka po vlastním bydlení, tudíž i ceny nemovitostí kvůli vysoké poptávce stoupají. Nemusíte tedy nemovitost držet za nízký nájem, ale prodáte ji a dokonce za vyšší cenu. Taktéž obsazenost bytu lze velmi dobře ovlivnit (opět hraje roli lokalita, správná výše nájemného, vhodná inzerce,…).

Jedním z nejdůležitějších faktorů jsou také dobře sepsané smlouvy, pojištění, výběr dostatečně vysoké kauce atd.

Více tipů, praktických rad a návodů, jak eliminovat riziko investování a přitom si zajistit zajímavý výnos, se můžete dozvědět na našem semináři o Investování a pronajímání bytů.

Jsem zastáncem myšlenky, že každý (kdo se tak rozhodne) může žít život přesně takový, jaký si sám přeje. Mojí vášní je budování pasivního příjmu, především prostřednictvím investování do nemovitostí. Měla jsem však potřebu tuto peněžní a business rovinu posunout ještě dál...rozšířit ji o pomoc ostatním lidem, a proto jsem založila projekt Realitní shaker.